Известие

Collapse
No announcement yet.

Първи стъпки след първите седем.

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• ама аз за това питам щото винаги съм бил неграмотен и 8 клас съм повтарял имам 52 двойки за срок и 8 двойки за първи срок краен,на теб разчитах винаги учителю мой но уви изостави ме ти....зла съдба ме сполетя...тъкмо почнах да сричам,ще ми липсваш цункам те.
    http://vbox7.com/play:e8470396

Comment

• Първоначално публикувано от badmadafaka
      Тарся, пален пакет, данак...

Между другото имам един въпрос (не е насочен към никой от темата конкретно, да не стават грешки) - какви са доводите в подкрепа на гордостта от неграмотността и простащината (понеже може би живеем на единственото място на света, където не само е възможно да се гордееш с такива неща, но и имаш фенове като го правиш)..?
      Може би, че някакси вродено на тези хора им е ясно какво се случва в света и без да са прочели и една книга, са по-напред от тия, дето са забравили повече информация, отколкото първите най-вероятно са способни изобщо да възприемат..?
      Някой ако знае отговора ще ми е много интересно да го напише.
      Веднага ще те опровергая!
      Единствените страни, в които съм виждал стремеж към грамотност са България, Турция и отчасти Индонезия!
      Самата тема доказва това.
      В целия англосаксонски свят, неграмотността си е по принцип.
      Там никога не се е гледало на грамотността с добро око.
      За това и до сега, граматиката им е такава, че е по-лесно на научиш йероглифното писмо, отколкото тяхното.
      Съвсем до скоро само до преди век, грамотните работници са били уволнявани в почти цяла Европа.
      В световен план е налице профанацията на обикновения човек.
      В съседна Гърция поне четвърт от населението е напълно неграмотно, а 80% са на по-ниско ниво от нашия приятел , дето му се радваме, като напише някоя дума правилно и сложи по някоя запетайка.
      Прави му чест, че изобщо пише и има стремеж да се понаучи.
      В останалия свят не е така.
      Тъпанаря, дето не знае изобщо да чете, ти се изтъпанчва и заявява с гордост, че още на десет години е тръгнал на работа. Гледа с пренебрежение и презрение всеки, който малко повече знае от него и се гордее с това.
      Просто няма с какво друго да се похвали и за това държи непременно да те свали до неговото ниво.
      Ето тука е капана.
      Имах двама колеги, които с мъка сричаха, но всяка вечер ме караха да минаваме по физиката и математиката.
      Резултатите не закъсняха и двамата завършиха основно образование и сега вече са учени хора в селото си.
      Трябва да правим разлика между човека, който иска да научи, но не знае и примата който не знае, но и не иска да научи нещо ново.
      В последните по принцип има и голяма доза агресия!
      Това е войнстващият простак!
      Мисля, че за него говориш!
      На където и да се въртиш, задника ти пак ще е отзад!
      Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.

Comment

• Нещо ново ме тормози тия дни. Гледам по телевизията издават нови правописни правила http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=774236 - открих статия. Та какво се получава сега? Човек е учил по едни правила и се мисли за грамотен, съответно смята за неграмотни хората, които не ги знаят. Един ден се събужда и е в ролята на неграмотника, а довчерашния му опонент му чука в тиквата новите правила - "Ето видя ли, аз като ти говоря" Това се правело, защото езика бил жив и се променял. Като се замисля, кога един жив език изисква промяна на официалните правила? Когато групата непознаваща или неползваща правилата стане по-голяма от групата ползваща ги.
        166 JTD '02 ; 155 1.9TD BASE MY.95 ; 146 1.6TS Junior '98 - бракувана, продава се на части ; 155 1.8TS SILVERSTONE '94 -продадена

Comment

• Първоначално публикувано от PEPI-2ALFA Покажи съобщение
          Нещо ново ме тормози тия дни. Гледам по телевизията издават нови правописни правила http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=774236 - открих статия. Та какво се получава сега? Човек е учил по едни правила и се мисли за грамотен, съответно смята за неграмотни хората, които не ги знаят. Един ден се събужда и е в ролята на неграмотника, а довчерашния му опонент му чука в тиквата новите правила - "Ето видя ли, аз като ти говоря" Това се правело, защото езика бил жив и се променял. Като се замисля, кога един жив език изисква промяна на официалните правила? Когато групата непознаваща или неползваща правилата стане по-голяма от групата ползваща ги.

Именно, когато започне масово нарушаване на правилата, се налага правилата да се съобразят с промените.
          Цитат от изпит по морфология на съвременен български език, на студент от 3'ти курс:
          "...минало време на съществителното врата - порта..."

П.С.
          отиам са накъркам!
          alfa romeo sprint 1984

Comment

• Аз, бе!
            Интелектуален кръг БКАР.sigpic Няма тема, която да не превърнем в плюскане и пукница.

Comment

• Първоначално публикувано от PEPI-2ALFA Покажи съобщение
              ...Като се замисля, кога един жив език изисква промяна на официалните правила? Когато групата непознаваща или неползваща правилата стане по-голяма от групата ползваща ги.
              Първоначално публикувано от boris037 Покажи съобщение
              Именно, когато започне масово нарушаване на правилата, се налага правилата да се съобразят с промените.
              Не е съвсем така. За да отпадне едно правило, трябва да се замени с ново. Нарушаващите правилата може да са мнозинство, но всеки ги нарушава по различен начин. Когато се оформи мнозинство, което използва нещо по един и същи определен начин, който е различен от съществуващите правила, тогава може да се замени старото правило с ново.
              Alfa Romeo 166 2.4 JTD
              Блог за работа и кариера

sigpic

Comment

• По принцип си прав Коки, но по отношение на правописните правила в българския език решенията ги взема единствено БАН. А какво вземат под внимание от Академията, за да въведат някое правило, поне за мен е мистерия.
                alfa romeo sprint 1984

Comment

• едно време ги зимаше решенията по правопис и Олд Фокс то БАН му е любима дума на него,а си пиешеме къ сме си навикнаале

Comment

• Наскоро срещнах следния ужасТ:

"претенцийй"

Не с едно, а с цели две "й". Така, за по-сигурно да се
                    затвърди множественото число. Тоест е множествено число на квадрат. Претенцийй количествено е повече от претенций.
                    Alfa Romeo 156 1.8 T.S,'98
                    ZAZ Tavria 1.1, '95 - взеха я
                    Pinky: "He that is gentle to the brutal will end up being brutal to the gentle"

Comment

• мой е,много неща те чакат да срещнеш още Учителю

Comment

• Първоначално публикувано от Old Fox Покажи съобщение
                        Наскоро срещнах следния ужасТ:

"претенцийй"

Не с едно, а с цели две "й". Така, за по-сигурно да се
                        затвърди множественото число. Тоест е множествено число на квадрат. Претенцийй количествено е повече от претенций.
                        Претенций е сигурно любовника на някой патриций от стария гаден Рим.
                        За "претенцийй" си имам своя философия .
                        Й+Й=И
                        Така нещата си идват наред!

Comment

• Не помня дали сме го дискутирали тук, но какво ще кажете за израза "метални джанти" най-често в р-л Продава
                          Oсобено като са с "тазове" ми се приисква да си ги купя
                          Video meliora proboque deteriora sequor.

Comment

• Първоначално публикувано от Tedo Покажи съобщение
                            Не помня дали сме го дискутирали тук, но какво ще кажете за израза "метални джанти" най-често в р-л Продава
                            Oсобено като са с "тазове" ми се приисква да си ги купя
                            Колега, Вие сте крайно мнителен тип!
                            Кой е казал, че Гъдьо не може да си продава колата с дървените джанти и мотора с копитно задвижване и камшично запалване!
                            Ако пък задвижващия агрегат е чифт, то всичко си идва на място.
                            Разбира се, че ще имаш два таза пред очите си, които са си тазове.
                            Освен ако не е имало и пояснение за газове от тазовете, защото визуално т с г могат лесно да се объркат, ако заедно с газовете, не е излезло и нещо друго от тазовете и шляпнало право в очите, а освен това.....

Comment

• Прав си
                              Предполагам че в началото на миналия век, когато прадядо ми е бил железаро-колар са му лепили по работилницата обяви от типа "Продавам перфектен кабриолет - дървени джанти, 2 волски сили, уникат.Сменени окове и главини."
                              Video meliora proboque deteriora sequor.

Comment

• Мда!
                                То кретенията не свършва, защото се самовъзпроизвежда.
                                Колкото и да е тъжно, днес на гробищата с един "инженер" имахме интересен разговор.
                                Всичко се завъртя около една оградка от винкел.
                                Спора беше дали е от желязо или от стомана.
                                На всичко отгоре се изрепчи, че е завършил и " технология на металите", каквото и да означава това.
                                Тъпанаря не правеше разлика между химическия елемент желязо и сплавите му :чугун и стомана.
                                Това си е обикновена неграмотност.
                                Какво обаче да кажем за продължаващото отиквяване на народа , със заливащия ни отвсякъде идиом: " какво се случва"
                                Писах за него преди време, но...
                                По използването му ще познаете тия, които не са прочели нито една книга в живота си или са им писали оценките в училище на база донесени чушки, домати и кокошки.
                                Идиомът е всеяден и всеприложим.
                                Обсъжда се бъдещо събитие и съответния дувар казва: очаква се построяването на моста да се СЛУЧИ след два месеца.
                                Другия вариант е : до като наблюдаваме какво се СЛУЧВА...
                                Това модно заменяне на глагола става със случва би било смешно,ако аз не виждам нещо доста по-дълбоко.
                                Това заменяне започва да ни действа подсъзнателно и за нас нещата започват да ни се внушава, че стават случайно. Те не стават по наша воля, а са каприз на случая.
                                За тези, които още не са успели да схванат, защо толкова се пеня за някаква заменка на глаголи, ще дам няколко примера. Много скоро, вместо да казваме :" скоро ще ставам баща", да казваме" скоро ще се случа баща"
                                " На есен детето ми ще стане ученик" , ще се трансформира в : " На есен детето ми ще се случи ученик"
                                Изобщо внимавайте за такова словоблудство и по това ще познаете тия, които нямат устойчива езикова култура, а това означава, че както и да се пудрят и представят, тия хора нямат завършен осми клас.
                                Тия, които са го завършили, при тях нещата стават, защото знаят.
                                Тия, които не знаят, работят по метода проба-грешка и за това при тях нещата се СЛУЧВАТ!
                                Както е казал класика: хора, бдете!!
                                Last edited by mordohy; d.m.y г., 19:46.

Comment

Working...
                                X